Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?
Bir önceki yazımızda bahsettiğimiz gibi insanların satın alma alışkanlıkları değişiyor. Bu değişikliğe ayak uydurabilmeniz ve potansiyel müşterilerinize ulaşabilmeniz için dijital ortamda iyi bir stratejiye ihtiyacınız var. Dijital pazarlama kanalları size, belirlediğiniz hedef kitleye en kolay ve en hızlı şekilde ulaşma olanağı sağlar bu sebeple dijital pazarlama kanallarını en doğru şekilde kullanmalı ve işletmeniz için hangi kanala odaklanmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Haydi bu kanallara bir göz atalım.
1- Email Pazarlaması
Email pazarlaması, dijital pazarlama kanalları içerisinde en iyi geri dönüş oranına sahip kanaldır. Birçok işletmenin en aktif kullandığı geri-dönüş kaynağı bu stratejidir. Email pazarlamasında en önemli stratejilerden biri gruplamadır. Her kullanıcıya aynı maili atmamalısınız. Sitenize yönlendirmek istediklerinizi, satış yapmak istediklerinizi, yeniden hedeflediklerinizi gruplandırmalı ve amacınıza hizmet edecek tarzda mail atmanız gerekli.
Bir diğer önemli konu ise Maillerinizin açılmasıdır. İlgi çekici ve fayda sağlayıcı bir başlık yazmalısınız ki insanlar gönderdiğiniz maili açsın. Size gelen mailleri ve hangilerini açtığınızı düşünün. Hangi gün attığınız ve saat kaçta attığınız da önemli kriterlerdir. Hafta içi öğlen yemeği saatinde atacağınız bir mail hafta sonu akşam saati atacağınız bir maile göre daha çok açılacaktır.

2- Sosyal Medya Pazarlaması (SMM)
Sosyal medya tartışmasız dijital dünyadaki en büyük oluşumdur. Bu nedenle işletmelerin ürün ve hizmetleri için marka bilinirliği yaratması ve içerik pazarlaması için en önemli stratejidir. Sosyal medya pazarlaması ile işletmeler potansiyel müşterileri hedefleme stratejisi ile rahatça ulaşabilir ve birebir kontak kurabilirsiniz.
Sosyal medya kullanıcıları günden güne artmaktadır. Pazar lideri konumunda olan Facebook’un 2 milyarın üzerinde aktif kullanıcı vardır, bir diğer değiş ile sizin için akıl almaz bir Pazar potansiyeli bulundurur. Yine de buradaki kilit konu sizin işletmeniz için en doğru sosyal medya kanallarını saptamak ve doğru insanlara ulaşmak. Bütün sosyal medyaları kullanmak başlarda çokta mantıklı bir seçenek değildir, çokça da vaktinizi alacaktır ve odağınızı dağıtacaktır. Müşteri portföyünüzü belirlemeli ve işletmenizin en iyi şekilde yararlanacağı sosyal mecrayı bulmanız gerekir. Örnek vermek gerekirse işinde profesyonellere veya işletme sahiplerine ulaşmak için LinkedIn daha uygun bir mecra iken görsellik, tasarım ve yaratıcılık konuları için Pinterest sizin için daha uygun bir seçenek olacaktır.

3- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
SEO dijital pazarlamanın en temek ve en etkili stratejilerinin başında gelir. Bunun sebebi internet trafiğinin %92’sinin arama motorlarından kaynaklanmasıdır.Bu strateji sitenizin organik, bir diğer değiş ile ücretsiz olarak Google arama sonuçlarında yukarıda yer almasını sağlar. Uzun soluklu ve komplike olan bu stratejinin temel başlıklarını açıklayalım.
Anahtar Kelime Araştırması: Bu stratejide en önemli konu anahtar kelime araştırmasıdır. Ulaşmak istediğiniz insanların gözünden bakabilmeli ve onların dilinden yazabilmelisiniz. Sizin sunduğunuz ürün veya hizmetlerden yararlanabilecek bir birey nasıl arama yapar? Potansiyel müşterilerinizin arama alışkanlıklarını iyice analiz etmeli ve web sitenizde bu kelimeleri kullanmalısınız. Google Trend gibi kaynakları kullanarak hangi kelimeleri kullanacağınız hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Linkler: Başka bir web sitesi tarafından link yolu ile referans gösterilmeniz SEO puanınızı arttıracak ve arama motorları tarafından bulunmanızı kolaylaştıracaktır. Başka bir siteden alacağınız link o konuda bir referans niteliği taşımaktadır. Kendi içeriklerinizde başkalarını referans göstererek, içeriğinize benzer yazıların sahiplerine ulaşıp kendi içeriğinizi pazarlayarak, Facebook, LinkedIn gibi mecralarda içeriklerinizi paylaşarak sitenize link kazanabilirsiniz.
Başlık İçerik Uyumu: Kullanıcıların arama motoru sonuçlarından sitenize yönlendiğini, hızlıca bir göz attıktan sonra yazınızın başlığı ile içeriğin uyumlu olmadığını yani aradıklarını bulamadıklarını, bunun sonucunda ise sitenizden çıktıklarını farz edelim. Bu davranış SEO puanınızı düşürecek ve arama motorlarının, aranan kelime ile sizin içeriğinizin uyumlu olmadığına karar vermesi sonucunda arama sonuçlarında yerinizi düşürmesine sebep olacak. Başlıklarınızı anahtar kelime araştırmanızın sonucuna göre seçmeli ve içeriklerinizi bu başlığa hizmet edecek şekilde ayarlamalısınız.

4- PPC Reklamları (Pay-Per-Click)
PPC reklamları tıklama başına ödeme yaptığınız dijital pazarlama hizmetine verilen isimdir. Google Ads reklamları ve Facebook reklamlarıakla gelen ilk örneklerdir. Bu strateji dijital pazarlama kanalları arasında, kısa sürede en hızlı sonuç veren seçenektir. Dijital reklam faaliyetlerine bütçe ayırabilecek ve hızlı sonuç görmeyi isteyen işletmelerin birinci tercihi bu dijital pazarlama kanalı olacaktır.
Bu kanala ayırdığınız bütçeyi en iyi şekilde değerlendirme ve her tıklamadan maksimum faydayı sağlamak için hedefleme stratejinizi çok iyi belirlemeniz gerekir. Müşteri portföyünüzü (cinsiyet, lokasyon, yaş aralığı vs.), reklam verdiğiniz gün ve saatleri, belirlediğiniz anahtar kelimeleri özenle seçmeniz gerekir.
5- İçerik Pazarlaması ve Blog
Sitenize trafik sağlamak kadar gelen trafiğin ilgisini çekmek, odaklarını kaybetmemek ve sitenizde vakit geçirip ürün ve hizmetleriniz hakkında onlara bilgi vermeniz de önemlidir. İşte burada içerik pazarlaması ve blog yazılarınız devreye giriyor. Ziyaretçilerinize iyi, kaliteli ve alakalı içerikler sağlayarak dikkatlerini çekmeli, ürün ve hizmetlerinize ilgi duymalarını sağlamalı, onları etkilemeli ve sitenizi tekrar ziyaret etmelerini sağlamalısınız.
Başlıklar ve görseller ile dikkatlerini çekmeli, içeriğinizin kalitesi ve alakası ile ilgi uyandırmalı, sağladığı fayda ile istek uyandırmalı ve onları aksiyon almaya davet etmelisiniz.

Dijital Pazarlama Danışmanlığı hizmeti almak için linke tıklayabilirsiniz: Dijital Pazarlama Danışmanlığı