Blog İçeriği
GDN Nedir? Google Görüntülü Reklam Ağı Rehberi
GDN (Google Display Network) reklamları 2 milyondan fazla siteye ve internet kullanıcılarının %90’ına ulaşabilen ve işletmeniz ile alakalı kullanıcıları hedefleyebildiğiniz bir görüntülü reklam türüdür.Potansiyel müşterilerinize haber okurken, video izlerken, telefonlarında oyun oynarken veya maillerini kontrol ederken görsel reklamlarınızı gösterebilirsiniz. Genişçe bir kitleye ulaşabildiğiniz bu Google reklam türünü biraz daha detaylıca inceleyelim.
GDN Nedir?
GDN (Google Display Network), Google portföyünde bulunan web siteleri, Youtube’u ve Gmail’i içinde barındıran bir görüntülü reklam ağıdır. Bu ağlar içerisinde yer alan görsel reklam alanlarında işletmelere ait reklamlar açık arttırma ile usulü ile anlık olarak verilir. Reklam alanları kullanıcı bazlı değişkendir. Örnek vermek gerekirse belirli bir haber sitesinde tüm gün reklamlarının bütün kullanıcılara gösterilmez.İşletmeler kullanıcıları ilgi alanları, arama terimleri, ziyaret ettiği web siteler gibi kriterler ile hedefler. Hedef kitle dahilindeki kullanıcılar görsel reklam alanı barındıran bir web siteye girer veya Youtube ve Gmail’i ziyaret ederse işletmeye ait görsel reklamlar tetiklenir.
Neden GDN Reklamları
İşletme hedeflerinize ulaşmak için Google görüntülü reklamlarına ufakta olsa bir bütça ayırmanız sizin yararınıza olacaktır. Bunun en büyük sebeplerini gelin madde madde işleyelim.1. Geniş Ulaşım Hacmi
Blog yazısının başında da belirttiğimiz gibi GDN reklamları 2 milyondan fazla siteye ve internet kullanıcılarının %90’ına ulaşabiliyor. Marka bilinirliğinizi artırmak adına dikkat çekici ve akılda kalıcı GDN reklamları vermeniz uzun vadede aranma hacminizin artmasına katkı sağlayacaktır.Marka bilinirliği ile birlikte eğer kısa sürede duyurmak istediğiniz (örneğin sevgililer günü kampanyası) varsa işletmenize ilgi duyabilecek kullanıcılara ulaşmanızda kullanabileceğiniz en verimli toollardan biri de Google görüntülü reklamlarıdır.
Çoğu kullanıcı için sıcak satış önemli olsa da uzun vadede marka bilinirliği oluşturmanız desteklenen dönüşümleri destekleyecektir. Günlük 10 TL bile olsa bu reklam türüne bir şans vermelisiniz.
2. Yeniden Pazarlama Reklamları
2020’de yapılan araştırmalara göre bir kullanıcının satın almadan önce web sitenizi ortalama 3 kez ziyaret etmesi gerekiyor.Web sitenizi ziyaret etmiş fakat aksiyon almamış kullanıcıları ürün görselleri, sepet hatırlatmaları veya ekstra fırsat bilgileri ile yeniden hedefleyebilir veya satın almış kullanıcıları çapraz satış olasılığı oran ürünlerle yeniden hedefleyebilirsiniz.

Ayrıca ayarlar sekmesinden “dinamik reklamlar” seçeneğini aktive ederek kullanıcılara web sitenizde inceledikleri ürünler gösterebilirsiniz.
3. Düşük Tıklama Başı Maliyetleri
Google arama ağı reklamlarında ortalama 2 – 2.5 TL gibi tıklama başı maliyetlere karşılık GDN reklamlarında hedef kitlenizi 40 – 50 kuruş gibi tıklama başı maliyetlerle hedefleyebilirsiniz. Bu rakam tabii ki hedeflemeniz detaylandıkça artacaktır. Bu sebeple ortalama bir tıklama başı maliyet elde etmek adına aşırı hedefleme yapmaktan çekinmelisiniz.Görüntülü Reklam Ağı vs. Arama Ağı
Google görüntülü reklamları verirken arama ağı reklamlarından farklı bir bakış açısına ihtiyacınız vardır. Google arama reklamlarını görsel reklamlardan ayıran iki adet özellik vardır: niyet ve ilgi. Niyet ile başlayalım.Google’da arama yapan kullanıcı o an size ne aradığını söyler. “Proplan köpek maması” araması yapan bir kullanıcı tabii ki Proplan marka bir köpek maması arıyordur. GDN reklamlarında ise durum farklıdır. Proplan köpek maması satan bir işletmeniz var ise yakın zamanda ilgili sayfaları ziyaret etmiş kullanıcıları, Google’da bu markayı aramış kullanıcıları hedefler ve en iyisini umarsınız.
İlgi ise bir diğer konudur. Aynı örnek ile devam edelim. “Proplan köpek maması” araması yapan kullanıcının ilgisi şuan bu ürünü bulmak ve satın almaktır. Bütün dikkati ve ilgisi o anda bu iş için ayrılmıştır, sonuçta bunu arıyor değil mi? Google görüntülü reklam ağında ise kullanıcı o an bir tatil blog sayfasına uzaklara dalmak isterken veya Ekşi Sözlük’te biraz kahkaha atmak isterken ürün veya hizmet reklamlarınız bu kullanıcıya gösterilir. Kullanıcı o an dikkatini yaptığı işe verdiyse reklamlarını görmezden gelebilir.
Burada demeye çalıştığım şey aslında GDN reklamları kötü, arama reklamları iyi demek değil. Sadece beklentinizi yönetmek istiyorum. GDN reklamları sıcak satışta arama ağı reklamları kadar başarılı değildir. Bu reklam türünü daha çok marka bilinirliği, ürün veya sepet hatırlatmaları gibi dokunuşlar ve erişim amaçlı kullanmalısınız. Kampanyalarınızı desteklediğini ve nihai satışlarınızı artırdığını göreceksiniz.
Hedefleme Türleri
Görüntülü reklam ağının detaylı hedefleme seçenekleri ile hedef kitlenize rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu denli büyük bir havuzda kendi hedef kitlenize ulaşabilmek için ulaşabileceğiniz seçeneklerden aşağıda bahsedelim.1. Pazar Kitle Hedeflemesi
Pazar hedef kitlesi, Google’da ilgili ürün veya hizmetleri arayan ve karşılaştıran kullanıcılardan oluşmaktadır. Google tarafından arama geçmişi, tıklamaları, dönüşümleri incelenen ve belirli ürün veya hizmete ilgisi olduğu belirlenen kullanıcılar ilgili kategoriler altında hedeflenmek üzere segmente edilmiştir.
Bebek maması ürünleri satan bir işletmeniz olduğunu varsayarsak Pazardaki Kitleler -> Bebek ve Çocuk Ürünler -> Bebek ve Çocuk Beslenmesi -> 1-3 Yaş Arası Çocuklara Yönelik Yemekler kategorisini seçebilirsiniz.

2. Konu Hedefleme
Konu hedeflemesi, kullanıcı bazlı değil daha çok web site bazlı bir hedeflemedir. Bu hedefleme türü belirlediğiniz konular hakkında içerik sahibi web sitelerin hedeflenmesi için kullanılır. Bir örnekle açıklayalım: Şef bıçak seti satan bir işletme sahibi olduğunuzu düşünelim. Ürünlerinizi yemek tarifleri veya aşçılık eğitimi gibi konulara sahip web sitelerinde tanıtabilirsiniz.
3. Yerleşim Hedeflemesi
Google, görüntülü reklamlarınızı sizin belirlediğiniz yerleşim yerlerinde gösterebilir. Yerleşim yeri dememin sebebi ise bunun websiteler ile kısıtlı olmaması ve video ve uygulamaları da içine katmasıdır.Reklamlarınız sadece belirlediğiniz yerleşim alanlarında gösterileceği için optimizasyon ve bütçe yönetimini yapmanız daha rahat olacaktır. Ürün ve hizmetlerinizi talep edecek hedef kitlenizin nerelerde vakit geçirdiğini öğrenerek detaylı hedeflemeler yapabilirsiniz.
4. Anahtar Kelime Hedeflemesi
GDN reklamlarına ait anahtar kelime hedeflemesi Google arama ağı reklamlarına ait anahtar kelimesi hedeflemesinden farklıdır. Aşina olduğunuz anahtar kelime hedeflemesini “özel kitle hedeflemesinde” açıklayacağım buradaki anahtar kelime hedeflemesi iki şekilde işleniyor:- Kitle Hedeflemesi: Kitle hedeflemesinde kullandığınız anahtar kelimeler, girmiş olduğunuz arama terimlerine ilgi duyabilecek kullanıcılara ve bu anahtar kelimeler ile ilgili web sayfalarında gösterilir.
- İçerik: İçerik hedeflemesinde ise yalnızda bu anahtar kelimeleri barındıran sayfalar, videolar veya videolarda gösterilir.

5. Özel Hedef Kitle Hedeflemesi
Özel hedef kitlede ise kendi kitlenizi aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi tarif edersiniz. Hedef kitlenizin yapabileceği arama terimlerini veya ziyaret edebilecekleri web sayfalarını girdikten sonra Google hedef kitlenize görüntülü reklamlarınızı gösterir.
Eğer hedef kitlenizi tanımlayabilen bir işletmeniz varsa ben bu hedefleme türünü kullanmanızı tavsiye ederim.
Hedefleme ve Gözlem
Hedefleme ve gözlem sıkça birbirine karıştırılan iki hedefleme türüdür. Bu kitle hedefleme türünü ayrıca diğer reklam türlerinde de kullanabilirsiniz tabii ki. O halde açıklayalım…Hedefleme: Hedefleme kısıtlayıcı bir hedefleme türüdür. Belirlediğiniz kitle dışında kalan kullanıcılara reklamlarınız gösterilmez. Bir örnekle pekiştirelim. Reklamlarınızın gösterileceği yerleşim URL’lerini girdikten sonra “hedefleme” ayarı ile pazardaki kitle hedeflemesi yaptınız. Reklamlarınız sadece belirlediğiniz web sitelerinde hedef kitlenize gösterilecektir.
Gözlemleme: Gözlemleme ise kısıtlayıcı değil ayırt edici bir hedefleme türüdür. Belirlediğiniz hedef kitleyi ayrıca hedeflemeniz yarar. Bir örnekle ne demek istediğimi açıklayayım. Reklamlarınızın gösterileceği URL’leri belirledikten ve 50 kuruş TBM verdikten sonra bir de ”gözlemleme” ile pazardaki kitle hedeflemesi yaptığınızı ve bu kitleye %50 daha fazla telif verdiğinizi düşünelim. Bu hedefleme türü ile belirlediğiniz web sitesinde tüm kullanıcılara 50 kuruş ile hedefleme yapılırken gözlemlediğiniz hedef kitleye 75 kuruş ile teklif yapılır. Bu sayede sizin için değerli olan hedef kitlenize reklamlarınız gösterilirken sıralama kaybı yaşamazsınız.

Görüntülü Reklam Oluşturma
Bu kadar bahsedip örnek bir tane kurmadan bırakmak sanırım pek doğru olmayacak. Aşağıdaki adımları takip edercek siz de GDN reklamları vermeye başlayabilirsiniz.1. Adım: Kampanyalar sekmesinde “+” butonuna tıklayın ve yeni bir kampanya oluşturun.
2. Adım: İşletme hedefinizi seçtikten sonra görüntülü reklam ağı seçeneğine tıklayın ve standart görüntülü reklam kampanyası seçeneği ile devam edin.

3. Adım: Kampanyanıza bir isim verin ve reklamlarınızın yayınlanacağı konumu seçin.

4. Adım: Reklamlarınızın gösterileceği dilleri seçin. Bu ayarın kullanıcınızın kullandığı dil seçeneği olduğunu unutmayın. Yani eğer Türkiye’de telefonunu İngilizce kullanan bir kullanıcı varsa sadece Türkçe hedeflemesi seçtiğinizde dışarıda kalacaktır. Bu sebeple hem İngilizce hem de Türkçe hedeflemenizde fayda var.

5. Adım: Şimdide reklamlarınızda kullanılacak teklif stratejisini seçmelisiniz. Hesabınızda yeteri kadar dönüşüm varsa hedef EBM veya geliştirilmiş TBM gibi Google teklif stratejilerini kullanabilirsiniz. Fakat henüz yeni bir hesapsa veya yeterli dönüşüm yoksa manuel TBM ile başlamanız daha doğru olacaktır. Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak için Google Ads Teklif Stratejileri Nelerdir yazıma göz atabilirsiniz.

6. Adım: Bütçenizi de belirlediğinizde kampanya ayarlarının sonuna gelmiş oluyoruz. Devam etmeden önce kullanabileceğiniz ek ayarlardan bahsetmek isterim.

Reklam rotasyonu: Reklamlarınızın ne sıklıkla kullanıcılara gösterileceğini belirleyebilirsiniz.
Reklam zaman planlaması: Belirli bir süre içinde aktif olacak reklamlarınız için bu ayarı kullanabilirsiniz.
Cihazlar: Elinizde geçmiş reklamlarınıza ait cihaz verileri varsa düşük performanslı cihazları hariç tutabilirsiniz.
Kampanya URL seçenekleri: Reklamlarına UTM eklemek için bu bölümü kullanmalısınız.
Dinamik reklamlar: Kampanyanızı bir Merchant Center hesabına bağlayarak ürünlerinizi dinamik bir şekilde kullanıcılara gösterebilirsiniz.
Dönüşümler: Buradan ise hesap düzeyindeki tüm dönüşüm seçenekleri yerine spesifik bir dönüşüm belirleyebilirsiniz kampanyanıza. Örneği hesap genelinde telefon, form ve whats app tıklamalarını sayarken bu GDN kampanyanızın sadece Whats app tıklamalarına etkisini ölçebilirsiniz.
İçerik hariç tutma: Reklamlarının belirli içeriklere sahip web sitelerinde görülmemesi için buradan gerekli ayarları yapabilirsiniz.
7. Adım: Reklam grubu ayarlarında ise bir isim belirledikten sonra hedef kitlenizi belirlemeniz gerekiyor. Arama bölümünden Google’a ait ilgi alanı veya pazardaki kitleler seçeneklerinden yararlanabilir veya Göz At bölümünden özel kitlelerinizi oluşturabilirsiniz.

8. Adım: Demografik ayarları belirleyin. Burada şunu belirtmek isterim ki istisnai kampanyalar haricinde bu bölümü es geçebilirsiniz. Bir evdeki laptop gibi ortak kullanım alanlarında yer alan Google hesaplarında hedef kitlenizi kaçırabilirsiniz. Oğlunun bilgisayarında arama yapan bir anne gibi.

9. Adım: Hedefleme genişlemesi sekmesinde ise belirlediğiniz hedef kitlenin gerekli durumlarda Google tarafından benzer kitleye gösterilmesine imkan tanımış olursunuz. Tecrübelerime dayanarak bu alanı kapalı tutmanızı tavsiye edicem. Fakat niş bir hedef kitleniz varsa tabii ki kullanabilirsiniz.

10. Adım: Son olarak reklam grubunuza bir teklif verdikten sonra yeni bir reklam oluşturmanı gereklidir. Yeni reklam oluştur butonuna basarak reklamlarının yönleneceği URL’yi ve görsellerinizi yükledikten sonra reklamlarınız yayına hazır.
Not: GDN reklamlarınızın onaylanması uzun sürebilir. Onaylandı yazdıktan sonra bile 1 gün yayınlanmayan reklamlar olduğu oluyor. Bu sebeple kısa süreli kampanyalarınız için reklamlarınızı önceden girmeyi ve reklamlarınız duraklatmayı unutmayın! Bu konuda az azar yemedik 😊
Nelere Dikkat Edilmeli
Google görüntülü reklamlarınızı optimize ederken dikkat etmeniz gereken bazı kilit noktalar vardır. İnanılmaz büyük bir kitleye ulaşabildiği için bütçenizi çok dikkatli kullanmalısınız. Aşağıda paranızı korumak adına bikaç not paylaşmak istiyorum:1. Mobil Uygulama Yerleşimleri Hariç Tutun
İstisnai durumlar hariç çoğu kampanyamızda mobil uygulama yerleşimleri hariç tutmaya özen gösteriyoruz. Bunun sebebi tabii ki oyunlarda reklamları tıklayan çocuklar veya dikkatsiz yetişkinler. Mobil uygulamalardan gelen trafiğe ait hemen çıkma oranları yüksek ve oturum süresi az olur. Yerleşimler -> hariç tutulanlar bölümünden bunu yapabilirsiniz.2. İçerik Hariç Tutma
Bütçenizi daha efektif kullanmak adına kampanya ayarlarından içerik hariç tutma kısmında uygunsuz gördüğünüz içerikleri hariç tutmanız büyük önem taşır. Aşağıda örnek bir ekran görüntüsü paylaşıyorum.
3. Statik Görsel vs. HTML5
Çoğu markada HTML5 kullanımı artık yaygın. Hareketli görseller ile kullanıcı ilgisini çekmek mantıklı ve stratejik bir karar. Fakat burada unutulan şey ezber yayın mantığı. HTML5 reklamları yapısı gereği aksiyon çağrıyı genelde sona saklar. Bu sebeple her bir reklam türünü işletme hedefleriniz uyarlamanız ve kitleniz için hangi format doğru ise onu kullanmalısınız. Örneğin yeni kullanıcı edinimi için ilgi çekici bir HTML5 ve yeniden pazarlama reklamlarınız için vurucu bir görsele sahip statik kreatif.4. Reklam Boyutları Analizi
Reklam boyutlarını analiz etmeniz ve hangi kampanya kurgusunda hangi boyutlarda başarı sağlıyorsanız bu boyutlar ile devam etmeniz gerekli. Örneğin 300*250 görsellerden verim yüksek ve aynı görsele ait 728*90 görsellerde tıklanma oranı düşük ise bunu durdurmanız gerekli.Bonus: Google Görüntülü Reklam Boyutları
Son olarak sizlerle en çok kullanılan GDN boyutlarını paylaşmak istiyorum. Bunu ben de çok aradığım için buraya eklemek istedim. Emek hırsızlığı olmaması adına orijinal linkini de buraya bırakıyorum: Link- 300*250
- 728*90
- 160*600
- 468*60
- 120*600
- 300*100
Not: Herbir görselin 150 KB altında olmasına önem gösterin.
Google Ads Danışmanı ile çalışmak için linke tıklayabilirsiniz: Google Ads Danışmanı