Blog İçeriği
Öğe Görünürlüğü Takibi Nedir?
Google Tag Manager öğe görünürlüğü takibi kısaca web sitenizde yer alan ya da belirli aksiyonlardan sonra görünen öğeleri takip etmemizi sağlayan GTM tetikleyicilerinden en çok kullanılandır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların neler yaptıklarını takip etmenizde ve Google Ads reklam performanslarını ölçmede kullanılan en önemli tetikleyicilerden biridir.Örnek vermek gerekirse ana sayfanızın sonunda bir adet form olduğunu hayal edelim, o formun görünürlüğü takip ederek ana sayfanızı ziyaret eden kullanıcıların ne kadarlık bir bölümünün en sonuna kadar indiğini takip edebilirsiniz. Ya da sitenizde bir adet form olduğunu ve doldurduktan sonra “Teşekkürler formunuz bize ulaştı.” Yazısının çıktığını düşünelim. Bu yazının kaç kere gösterildiğini takip ederek formunuzu dolduran kullanıcıları takip edebilirsiniz.
Öğe Görünürlüğü Takibi Kurulumu
1.Adım: Öncelikle yeni bir tetikleyici oluşturmamız gerekli. Google Tag Manager hesabınızı açın ve önce Tetikleyiciler’i daha sonra da Yeni butonunu tıklayın.
2.Adım: Tetikleyici Türü olarak “Kullanıcı Katılımı” altında yer alan “Öğe Görünürlüğü”ne tıklayın.
3.Adım: Tetikleyicimizi oluştururken birtakım bilgilere ihtiyacımız olacak. Bu örneğimizde ben sitemin ana sayfasında yer alan formun, doldurulduktan sonra çıkan yazısını takip edeceğim. Fakat aynı mantık ile siz farklı şeyleri takip edebilirsiniz tabii ki.
Şimdi web siteniz üzerinde sap click yaparak “incele” seçeneğine tıklayın. Böylece böylece sitenizin kodlarını görebileceksiniz. Şimdi kod sayfasında sol üst köşede olan Mouse simgesine tıklayın ve daha sonra takip etmek istediğiniz öğeye tıklayın. Bu sayede takip etmek istediğiniz öğenin kodlarını göreceksiniz. Bize takip etmek istediğimiz öğenin “Class”ı gerekli.

4.Adım: Class kısmını kopyalayın ve Google Tag Manager’a geri dönün. Seçim Yönetimi olarak “CSS Seçici” seçilecek. Öğe Seçici bölümüne ise az önce kopyaladığımız Class’ı başına nokta koyarak yapıştıracağız ve ilk boşluğa kadar sileceğiz. Ne demek ilk boşluk? Mesela benim kodumun classı “wpforms-confirmation-container-full wpforms-confirmation-scroll”. Bunun ilk boşluğa kadar olan kısmı ise “wpforms-confirmation-container-full”.

5.Adım: Sıra geldi “Bu tetikleyicinin etkinleşme zamanı”
Sayfa başına bir defa: Adında anlaşıldığı üzere bu özellik seçildiğinde sayfa başına bir defa tetiklenmesini sağlar. Düşününki iletişim sayfanızdaki formu bir kullanıcı iki kere doldurdu ve aynı yazıyı iki kere görüntüledi. Bu özellik seçili olduğunda bunu “1” olarak sayacak.
Öğe başına bir defa: Bu özellik seçili olduğunda ise aynı öğe aynı oturum kaç kere görünürse görünsün 1 sayacak. Örnek; har sayfanın sonunda bir adet form olduğunu ve canı sıkılan bir kullanıcının her sayfadaki formu 1’er kez doldurduğunu düşünelim. Aynı öğe görüleceği için dönüşüm “1” olarak sayılacak.
Bir öğe ekranda her görüldüğünde: Favori bir ürününüz olduğunu düşünelim. Bu özellik seçili olduğunda seçtiğiniz class’lı ürün her görüldüğünde “1” sayılacak. Örnek vermek gerekirse ürününüz sayfanın ortasında ve ben aşağı inerken 1 kere gördüm, daha sonra sayfanın üstüne tekrar çıktım ve 1 kere daha gördüm. Bu özellik ile dönüşüm “2” sayılacak.
Her bir özellik çeşitli durumlarda yararlarını göstermekte. Fakat şimdilik bir form dönüşümü saydığımız ve bir oturumda sadece bir foruma ihtiyacım olduğu için ben “öğe başına bir defa” seçeneğini kullanacağım.
6.Adım: Minimum görünürlük yüzdesi belirlediğiniz öğenin yüzde kaçı göründüğünde tetikleneceğini belirlediğiniz parametredir. Bir ürün ise tamamını seçebilirsiniz. Sadece başlığı önemli olan bir bölüm ise %50’yi tercih edebilirsiniz. Tamamen size kalmış ben tamamını seçeceğim ve 100 yazacağım.
7.Adım: “Dom değişikliklerini gözlemle” kutucuğunu işaretleyin. Eğer takip etmek istediğiniz class’a sahip başka bir öğe yoksa burada kaydete basabilirsiniz. Fakat bu örnekte olduğu gibi aynı classı iki farklı öğe kullanıyor ise “Bazı Görünürlük Etkinlikleri” seçeneğini tıklayın.
Örnek vermek gerekirse; sitemde yer alan formun hata mesajı ile başarı mesajı aynı classı kullanmakta. Benim takip etmem gerek sadece başarılı mesajlar. Bu sebeple tetikleyicime son bir parametre eklemeliyim.
Bu sebeple karşıma çıkan 1.kutucukta “Click Classes” seçeneğini tıklayacağım. Eğer kutucukta bu seçeneği görmüyorsanız “Yerleşik değişkeni seç”e tıklayabilir ve oradan “Click Text”i seçebilirsiniz. 2.kutucukta “şunu içerir” seçili olmalı ve son olarak 3.kutucukta ise takip ettiğiniz öğeden bir metin koyun. Bizim örneğimizde “ulaştıracağım”. Final halinde tetikleyicimiz aşağıda yer alan görseldeki gibi olmalı.

8.Adım: Tetikleyicimize bir isim verip kaydettikten sonra bir de etiket oluşturmalıyız. Google Tag Manager ana sayfamızda Etiketler’e basın ve yeni oluşturun. Etiket yapılandırması olarak “Google Analytics: Universal Analytics” seçeneğini seçin.

9.Adım: İzleme türü olarak “Etkinlik” seçeneğine tıklayın ve açılan 4 adet kutucuktan ilk ikisini dilediğiniz şekilde doldurun. Bu örneğimizde ben sırasıyla “form” ve “at” yazacağım. Sizler de istediğinizi yazabilirsiniz. Ne yazarsanız yazın çalışacaktır.

10.Adım: Daha sonra “Google Analytics Ayarları” seçeneğinde daha önce oluşturduğumuz Google Analytics değişkenini seçiyoruz. Eğer oluşturmadıysanız ya da nasıl oluşturulacağını bilmiyorsanız Google Tag Manager Nedir? Nasıl Kullanılır? adlı blog yazımda nasıl kurulduğunu inceleyebilirsiniz.

11.Adım: Etiket oluşturduğumuz sayfada “Etiket Yapılandırması”nın altındaki “Tetikleyici” bölümüne tıklayın ve açılan pencerede yeni oluşturduğumuz tetikleyiciyi seçin. Ben “Örnek Form Tetikleyicisi” ismini vermiştim.

12.Adım: Kaydet butonuna basın ve kurduğunuz etikete bir isim verin. Ben “Örnek Form Dönüşümü” ismini vereceğim. Daha sonra Google Tag Manager ana sayfanızda gönder butonuna basın ve yaptığınız değişiklikleri web sitenize gönderin.

13.Adım: Yaptığımız işi bir kontrol edelim isterseniz. Eğer buraya kadar bir hata yaptıysak daha fazla ilerlememiz sadece ileride hatayı bulmamızı zorlaştıracak. Gönder butonunun yanında yer alan Önizleme butonuna basın ve ve sitenize gidin. Takip ettiğiniz öğeyi görüntülemeniz gerekli. Bu örneğimizde benim form göndermem ve başarı mesajını görmem gerekli. Eğer kurulum doğru yaptıysak “Örnek Form Dönüşümü” etiketim tetiklenmeli.

14.Adım: Böylelikle işin Google Tag Manager kısmını bitiriyoruz. Fakat bu dönüşümleri sayamadıktan sonra tetiklemenin pek bir anlamı yok. Haydi bu etiketi Google Analytics hesabımız tanımlayalım. Gooogle Analytics hesabınıza giriş yapın ve önce sol alt köşede yer alan Admin’e (Yönetici) daha sonra da Hedefler’e tıklayın.

15.Adım: “Yeni Hedef” butonuna tıklayın ve açılan sayfada 1. Aşamada ’da “Özel” seçeneğini tıklayarak “Devam Et” butonuna basın. 2. Aşamada hedefinize bir isim verin ve “Etkinlik” seçeneğine tıklayın ve “Devam Et” butonuna basın. 3. ve son aşamada birinci ve ikinci kutucuğa etiket oluştururken verdiğiniz isimleri girin. Bu örnekte birinci kutucuğa “form” ikinci kutucuğa “at” yazın ve “Kaydet” butonuna basın.

İşte bu kadar Google Tag Manager öğe görünürlüğü takibi kurduk. O kadar da zor değilmiş değil mi. Adımlar biraz kafa karıştırıcı olabilir fakat 3-4 tane kurduktan sonra çocuk oyuncağı gibi gelecek. Hadi test edelim! Bakalım bir yanlış var mı? Google Analytics “Gerçek Zamanlı” seçeneğini altında Dönüşümlere tıklayın ve sitenizde takip ettiğiniz öğeyi görüntüleyin. Eğer kurulumu doğru yaptıysanız aşağıda yer alan görseldeki gibi bir sonuç görmelisiniz.

Sonuç
Sizin için önem arz eden micro veya macro tüm etkileşimleri takip etmeniz ve sitenize gelen ziyaretçilerin alışkanlıklarını öğrenmelisiniz. Sonuçta bu ziyaretçiler sizin hedef kitlenizi oluşturmakta. Kullanıcı davranışlarını öğrenerek daha iyi pazarlama kurgusu oluşturabilir ve siteniz üzerinde etkileşimi arttıracak aksiyonlar alabilirsiniz.Google Analytics ve Raporlama Danışmanlığı ile çalışmak için linke tıklayabilirsiniz: Google Analytics ve Raporlama Danışmanlığı