Neden mi? Site içerisinde bütün aktiviteleri ve dönüşümleri takip etmektense bu sayfaları takip etmek daha kolay. Eğer “teşekkürler” sayfasına ulaştıysanız alışverişi tamamlamışsınızdır, eğer ulaşamadıysanız alışverişi tamamlamamışsınızdır. Oldukça basit değil mi?
Üstelik kullanıcıların sayfayı görüntülenmesine bile gerek yok. Sayfada henüz bir harf bile yüklenmeden Google Tag Manager’ınız tetiklenecek. Sayfa açılır mı? Görseller yüklenir mi? O arada kullanıcı işini bitirdiği için sayfayı terk eder mi diye düşünmenize gerek yok. O zaman haydi kuruluma geçelim.
1.Adım: Öncelikle Google Tag Manager menüsünde “Tetikleyici” bölümüne gelin ve yeni bir tetikleyici oluşturun.

2.Adım: Açılan pencerede “Tetikleyici Yapılandırması” bölümüne tıklayın ve “Sayfa Görüntüleme” seçeneğine tıklayın.

3.Adım: “Bazı Sayfa Görüntülenmeleri” seçeneğini tıklayın. Aşağıda 3 adet kutucuk açılacak. 1.kutucukta “Page URL” seçeneği olmalı. 2.kutucukta “şunu içerir:” seçeneği olmalı. Son olarak 3.kutucukta takip etmek istediğiniz URL’den belirleyici bir kısım olmalı. Benim takip etmek istediğim URL: www.efealtinelli.com/tesekkurler/ Bu sebeple ben “/teşekkürler” kadarını takip etsem yeterli.

Dilerseniz 2.kutucukta “şuna eşittir:” seçeneğini tercih edip URL’nin tamamını da girebilirsiniz. Burası biraz yiğidin yoğurt yemek şekline kalmış. Dediğim gibi GTM konu olunca her takibi birden fazla şekilde kurabilirsiniz. Zamanla farklı yollar denemekten çekinmeyin. Neyse devam edelim ve tetikleyicimizi kaydedelim. Finalde tetikleyiciniz aşağıdaki görseldeki gibi olmalıdır.
4.Adım: Şimdi sıra geldi etiketimizi oluşturmaya. Google Tag Manager ana menüsünde “Etiketler”e tıkayın ve “Yeni” butonuna basın.

5.Adım: Açılan pencerede “Etiket Yapılandırması” bölümüne basın ve menüden Google Analytics: Universal Analytics seçeneğine tıklayın.

6.Adım: İzleme türü olarak “Etkinlik” seçeneğine tıklayın. Daha sonra “Kategori” ve “İşlem” bölümlerinizi doldurmanız gerekli. Buraya hatırlayacağınız kolay bişey yazın. Dilediğinizi yazabilirsiniz. Ben sırası ile “sayfa” ve “görüntülenme yazacağım. “Google Analytics Ayarları” seçeneğinde daha önce oluşturduğumuz Google Analytics değişkenini seçiyoruz. Eğer oluşturmadıysanız ya da nasıl oluşturulacağını bilmiyorsanız Google Tag Manager Nedir? Nasıl Kullanılır? adlı blog yazımda nasıl kurulduğunu inceleyebilirsiniz. Sonuç olarak “Etiket Yapılandırma” bölümünüz aşağıda yer alan görseldeki gibi olmalıdır.

7.Adım: Şimdi etiketimizi çalıştıracak tetikleyiciyi seçmemiz gerekli. Etiketinizin içerisinde yer alan “Tetikleyici” bölümünü tıklayın ve az önce oluşturduğunuz tetikleyiciyi seçin. Daha sonra etiketinize bir isim verin ve kaydedin. Ben “Teşekkürler Dönüşüm” ismini vereceğim.
8.Adım: Herşey tamam olduğuna göre şimdi Google Tag Manager üst menümüzden Gönde butonuna basabiliriz.

9.Adım: Test opsiyonel bir adım olsa da bence adımlarınızdan biri olmalı. Yaptığınız işin adım adım sağlamasını yapmak size daha sonradan tonla vakit kazandıracaktır. Gönde butonunun yanında yer alan “Önizleme” butonuna basın ve sayfanızda takip ettiğiniz işlemi tamamlayıp takip ettiğiniz sayfaya gidin. Eğer doğru kurduysanız Google Tag Manager Önizleme ekranında Dönüşümünüzün tetiklendiğini görmelisiniz.

10.Adım: GTM artık takip ettiğiniz sayfa görüntülendiğinde tetiklenecek fakat sizin bunları takip edebilmeniz için Google Analytics’te bir de hedef oluşturmanız gerekli. O zaman Google Analytics hesabımıza gidelim ve önce Admin (Yönetici) bölümüne gidelim ve ardından Hedefler’e tıklayalım.

11.Adım: “Yeni Hedef” butonuna tıklayın ve açılan sayfada 1. Aşamada ’da “Özel” seçeneğini tıklayarak “Devam Et” butonuna basın. 2. Aşamada hedefinize bir isim verin ve “Etkinlik” seçeneğine tıklayın ve “Devam Et” butonuna basın. 3. ve son aşamada birinci ve ikinci kutucuğa etiket oluştururken verdiğiniz isimleri girin. Bu senaryoda birinci kutucuğa “sayfa” ikinci kutucuğa “görüntülenme” yazın ve “Kaydet” butonuna basın.
İşte bu kadar. Google Tag Manager sayfa görüntülenme takibi kurulumumuz hazır. Kontrol etmek için Google Analytics “Gerçek Zamanlı” seçeneğini altında Dönüşümlere tıklayabilir ve takip ettiğiniz sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Eğer herşeyi doğru yaptıysak aşağıda yer alan görseldeki gibi bir durum olmalı.

Sonuç
Büyük ihtimalle hepiniz “Bunu Google Analytics üzerinden de yapabiliriz. Neden bununla uğraşalım ki?” diye düşünüyorsunuz. Farkı şu ki Google Analytics üzerinden 1 hedefe sadece 1 etkinlik atayabilirsiniz. Fakat Google Tag Manager üzerinden bir etikete istediğiniz kadar tetikleyici atayabilirsiniz.Örnek vermek gerekirse Google Analytics üzerinden telefon tıklamaları, mail tıklamaları ve form dönüşümlerini ayrı ayrı takip etmeniz gerekirken GTM üzerinden 3 tetikleyiciyi tek bir etiketin içine koyarak hepsini “İletişim” adını verdiğiniz bir hedefte takip edebilirsiniz.
Google Analytics ve Raporlama Danışmanlığı ile çalışmak için linke tıklayabilirsiniz: Google Analytics ve Raporlama Danışmanlığı