SEO yani search engine optimization, dijital pazarlama kanalları arasında en önemli kanallardan birisidir. Dilimizdeki karşılığı “arama motoru optimizasyonu” olan bu çalışma sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını hedefler. Yapılan araştırmalar, arama trafiğinin %33’ünü 1.sırada bulunan sitenin, %15’ini 2.nin, %9’unu ise 3.’nün aldığını gösteriyor. Genel olarak ise arama trafiğinin %75’i 1.sayfada kalıyor. Özetle ücretsiz bir trafik istiyorsak Google’ın gözüne girmeli ve SEO çalışmalarına özen göstermeliyiz.
Öncelikle belirtmekte fayda var; bu çalışma hemen sonuç vermez. Google’da 1.sayfada yer almanız aylarınızı alabilir. Fakat doğru adımları izler, araştırma ve analizinizi iyi yapar ve doğru anahtar kelimeler üzerine içerik inşa ederseniz hedef kitlenize ulaşabilir ve ziyaretçilerinizi potansiyel müşterileriniz haline getirebilirsiniz. Peki SEO çalışmaları nasıl yapılır? SEO çalışmaları site içi ve site dışı olmak üzere ikiye ayrılır. Gelin bunlara birlikte göz atalım.
Blog İçeriği
Site İçi SEO
Adından da anlaşılabileceği gibi site içi optimizasyon, web sayfalarınızın içerisinde yaptığınız SEO çalışmalarına verilen isimdir. İçeriğiniz, belirlediğiniz anahtar kelimeler ve site mimariniz ile bir nevi kendinizi arama motorlarına kanıtlarsınız. Site içi SEO puanınızı etkileyen faktörleri aşağıda inceleyelim.

Başlık Etiketi ve Meta Açıklama
Google’da arama yapan bir kullanıcının karşısına milyonlarca seçenek çıkmaktadır. Burada yapmanız gereken şey kullanıcıyı kısa bir sürede aradığının sizin sitenizde olduğuna ikna etmek ve sitenize tıklamaları için onlara bir sebep vermektir. Bunu da başlık etiketi ve meta açıklama ile yaparsınız.
Başlık etiketi ve meta açıklama kısaca hedef sayfanın ne ile alakalı olduğunu açıklar. İnsanlar arama yaptıklarında sizin ile alakalı görecekleri ilk şey olduğu için aşağıdaki örnek resimdeki gibi özenle yazılması, hedef anahtar kelimeleri içermesi ve içerik ile alakalı olması gerekir.

Burada dikkat etmeniz gereken birkaç unsur vardır:
- Anahtar kelimelerin aşırı kullanılması sonucunda Google size spam sayabilir ve sıralamanızı düşürebilir. 2 veya 3 anahtar kelime yetecektir.
- Eğer sitenizin içeriği ile başlık etiketinizin ve meta açıklamanızın içeriği birbirlerinden alakasız ise kullanıcılar bunu fark ettiklerinde sitenizi terk edecektir. Bunun sonucunda sıçrama oranınız artacak ve Google alakasız içerik sebebi ile sıralamanızı düşürecektir.
- Bir içerik oluşturduğunuzda varsayılan ayar ile yayınlarsanız Google’da görülecek başlığınız içeriğin başlığı, açıklamanız ise içeriğin ilk cümlesi olacaktır. Bu aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi kesik bir görünüm yaratacak ve profesyonel olmayan bir görünüme sebep olacaktır. Başlık ve açıklamayı elle girmenizi tavsiye ederim.

Anahtar Kelimeler
Google arama sonuçlarında yükselmek istediğiniz anahtar kelimeleri belirlemeniz SEO çalışmanız için en kritik aşamadır. Anahtar kelime analizinizi iyi yapmanız ve içeriğinizi bu anahtar kelimeler etrafında kurmanız gerekir. Bu anahtar kelimeleri belirlemede kendinize sormanız gereken bir takım sorular vardır. Hedef kitleniz nasıl arama yapıyor? Hangi kelimeleri hangi sıralamada yazıyor? Rakipleriniz hangi anahtar kelimeleri kullanıyor? Çok fazla kullanılmayan, güzel bir arama hacmine sahip, kolayca yükselebileceğiniz anahtar kelimeler var m?

Anahtar kelimelerinizi belirlemede kullanabileceğiniz birkaç yöntemi aşağıda bulabilirsiniz:
- Hedef ürün veya hizmet hakkındaki forumları gezin. İnsanlar hangi kelimeleri daha sık kullanıyor?
- Google’ın otomatik tamamlayıcısından faydalanın. Hedef anahtar kelimenizi takip eden kelimeler neler?
- Google Anahtar Kelime Planlayıcı veya Google Trends gibi programları kullanın.
- Rakiplerinizin sitelerini, reklamlarını ve içeriklerini inceleyin.
- Amazon, Hepsiburada veya Sahibinden gibi siteleri inceleyin. İlanlardaki açıklamalar içerisinde ürün veya hizmetiniz hakkında birçok anahtar kelime bulabilirsiniz.
- Vikipedia’da içeriğinizi araştırın, buradaki bağlantı metinleri potansiyel anahtar kelimeleriniz olabilir.
Site Hızı ve Doğru Kod Düzeni
Bu konuya girmeden önce Google botlarını açıklamak istiyorum. Google internet üzerindeki siteleri takip etmek için Google botları ismi verilen bir program kullanır. Bu botlar düzenli bir şekilde var olan bütün siteleri ziyaret eder, inceler ve Google veri tabanında bu siteleri günceller. Konu üzerinde daha kapsamlı bir yazı yazacak olsam da şimdilik bu kadarı yeterli.
Sitenizin Google’da arama yapan insanlar tarafından görülmeden önce Google tarafından görülmesi gerekir. Bunun için ise yukarıda bahsettiğin Google Crawl Botların sitenizi ziyaret etmeleri, sitenizde gezmeleri, incelemeleri ve onaylamaları gerekir. Eğer site kodlarında herhangi bir yanlışlık varsa veya botlar sitenizde yeterince hızlı hareket edemezler ise Google sitenizin sıralamasını düşürecektir. Bu sebeple kod yapınızı doğru yapmanız veya hazır bir şekilde WordPress kullanmanız gerekir. Aynı zamanda site içeriğinde çok fazla resim veya video kullanmayarak sitenizin açılma hızını yüksek tutabilirsiniz.

Kullanılabilirlik ve Kullanıcı Deneyimi
Sitenizin masaüstünde olduğu kadar tablet ve mobilde de uyumlu ve düzgün bir şekilde çalışması oldukça önemlidir. Mobil aramaların, masaüstü aramaları geride bıraktığı bu dönemde eğer Google’ın mobil kullanım yönergelerine uymazsanız sitenizin SEO puanı düşecektir.
Siteniz aynı zamanda kullanıcı dostu bir formda olmalı. Ziyaretçilerinizin zorlanmadan siteniz içerisinde gezebilmeleri için ideal bir yol haritası çizmelisiniz. Aksi takdirde ziyaretçileriniz sitenizi erken terk edebilir, hedeflediğiniz sayfalara ulaşamayabilir, sıçrama oranınız düşebilir ve arama sonuçları sıralamanız gerileyebilir.
Site İçi Linkleme
Siteniz içerisinde yer alan bir sayfanın bağlantısını yine siteniz içerisindeki başka bir sayfaya linklemeniz işlemine site içi linkleme denir. Bu yazımızın ilk cümlesinde yer alan “dijital pazarlama kanalları“ bağlantı metni buna bir örnektir. Site içi linkleme yukarıda bahsettiğimiz Google botlarının siteniz içerisinde rahatça hareket etmesi için çok önemli bir adımdır ve olmazsa olmazdır.
Aynı zamanda ziyaretçilerinizin ilgisini çekebilecek bir takım anahtar kelimelere de bağlantı vererek ziyaretçilerinizi hedef sayfalarınıza yönlendirebilir, sayfa trafiğini arttırabilir ve SEO puanınızı arttırabilirsiniz. Bağlantı verirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini birazdan daha detaylı anlatacağım.
Site Dışı SEO
Site Dışı SEO ise yine adından anlaşılabileceği gibi sitenizin dışında gerçekleştirdiğiniz SEO çalışmalarına denir. Bu çalışmaların özenle yapılması, alakalı sitelerden yapılması ve domain authority yani alan itibarı yüksek sitelerden yapılması gerekir. Aksi takdirde bu SEO çalışmaları sitenize zarar bile verebilir
Site dışı SEO, backlinkler veya metin bağlantıları ile yapılır. Başka sitelerden verilen referans Google’ın gözünde çok değerlidir. Sitenizin güvenilir olduğunu, başkaları tarafından onaylandığını ve alakalı içerik olduğunu gösterir.

Backlink
Başka bir site tarafından sizin sitenize verilen bağlantılara backlink denir. SEO çalışmalarında büyük bir paya sahip olan backlinkler’in kalitesi sayısı kadar önemlidir. Sayfa otoritesi yüksek, kaliteli ve bilinir bir yerden aldığınız tek bir backlink, kalitesiz sitelerden gelecek onlarcasından daha kıymetlidir.
Peki nasıl backlink nasıl yapılır? Özgün ve kaliteli içerik üreterek doğal olarak başka sitelerde referans olarak gösterilebilir, çeşitli forum sitelerine ulaşıp içeriğinizi pazarlayarak backlink isteyebilir, sosyal medya platformlarında etkileyici içerikler üretip insanları paylaşmaya sevk edebilir ve backlink istediğiniz platform sahipleri ile irtibata geçebilirsiniz. Ben backlink satın alınmasını tavsiye etmiyorum, Google tarafından spam olarak değerlendiriliyor ve faydasından çok zararı görülüyor.

Bağlantı Metni
Başka bir siteden sizin sitenize verilen bağlantı eğer tıklanabilir bir kelime ya da kelime grubu yolu ile verilmiş ise buna bağlantı metni denir. Bağlantı metinleri SEO çalışmanız için oldukça önemlidir. Verilen bağlantı içeriği ile tıklanabilir kelime arasında bir alaka olduğunu beyan edersiniz. Bu nedenle genelde anahtar kelimeleriniz üzerinden verilmesi gerekir.
Burada dikkat etmeniz gereken bir unsur vardır. Eğer anahtar kelime ile bağlantı içeriği alakasız ise geri dönüşü olumsuz olacaktır. Ziyaretçi aradığını bulamadığı için sitenizi terk edecek ve bu sizin sıçrama oranınızı arttıracaktır.
Örneğin bir kafeterya işlettiğinizi ve İtalyan mutfağı hakkında bir blog hazırladığınızı düşünelim. “Dünya mutfakları“ anahtar kelimesine bağlantı vermek mantıklı gibi görünse de bloğunuz çeşitlilik içermediği ve sadece tek bir dünya mutfağını anlattığı için ziyaretçileri tatmin etmeyebilir. Daha spesifik anahtar kelimeler ve yüksek alaka düzeyi aramanız sizin faydanıza olacaktır.